Pišite nam!
Suncokret Jabuka Krompir Paprika Paradajz Kukuruz Pšenica Soja Malina Višnja Grožđe Ruža Šećerna repa Šećerna trska Srpski Makedonski Slovenščina Polski Portuguese Spanish Italiano Français English Русский 中国的

OPŠTI PODACI

AGROSTEMIN® je pronalazak dr Danice Gajić
Proizvodi se po patentnom spisu br. 32749 Saveznog zavoda za patente SFRJ

Potvrdom kvaliteta od strane Autora
tržištu je ponuđen proizvod standardne–proverene efikasnosti,
a isticanjem potpisa dr Danice Gajić na svim svojim pakovanjima,
da je poznatog porekla i originalnog kvaliteta.

 

Hemijski sastav

U sastav Agrostemina ulazi 39 raznih biljnih vrsta koje predstavljaju sirovine i početni materijal za proizvodnju. Što se tiče hemijske analize Agrostemina i aktivnih komponenti koje se prilikom analize kvaliteta kontrolišu, postoje dve glavne grupe alelopatskih jedinjenja biljnog porekla i to:

I  grupa – Slobodne amino kiseline, organske kiseline i derivati organskih kiselina:

triptofan (C11H12N2O2), glutaminska kiselina (C5H9NO4), orcialanin (C10H13NO4) i druge amino kiseline, kao i organske kiseline i derivati organskih kiselina: alantoinska kiselina (C4H8N4O4), kordianin (C4H6N4O3), adenin (C5H5N5) itd.

II grupa – Inhibitori:

derivati ABA (apcisinske kiseline), zasićeni alifatični ugljovodonici i ciklični inhibitor (C8H29N3O7)

 

Sastav preparata:
       ("profi")
Aktivni kompleks
       4,0%
Nosač (neutralan) Mg2SiO4
     96,0%

Ukupno:
   100,0%

Fizička, hemijska i biološka svojstva

Agrostemin se proizvodi u vidu sivo–belog praha, veličina čestice 100 % manjih od 80 mikrona (98 % čestica Agrostemina je do 20 mikrona a 2 % do 80 mikrona).

Specifična zapremina Agrostemina je 1,6 l/kg. Vlažnost se kreće u granicama do 2 % a sadržaj sirovog pepela je 92–93 %. Organoleptička svojstva  Agrostemina su, da je bez mirisa i ukusa. Pošto je Agrostemin kompleks hemijskih alelopatskih jedinjenja tačka topljenja se ne može odrediti.

Vrednost pH rastvora je u granicama 5,8–6,5. Postojan je u sredinama pH vrednosti od 5,2–7,8. Agrostemina je termostabilan na temperaturama od 4–120ºC, a na pritisku od jedne do tri atmosfere, i ne menja svojstva.

Biološka svojstva Agrostemina izražavaju se preko efekata primene na biljke, u vidu povećanja prinosa i kvaliteta ratarskih, povrtarskih, voćarskih kultura, industrijskog bilja, kao i livada i pašnjaka. U principu deluje na biljke koje pripadaju alantoinskim vrstama. Spada u grupu alelopatina prirodnog porekla koji podstiču biljke da efikasno koriste raspoložive resurse u okruženju. Optimizacija osnovnih životnih procesa (disanje, asimilacija, fotosinteza itd.) u heterotrofnoj i autotrofnoj fazi ishrane biljke, ima za posledicu bolji rast, razviće i plodonošenje (broj i veličinu plodova).

U dozama koje se primenjuju u praksi potpuno je bezopasan po zdravlje ljudi (opširnije – "Izveštaj o ispitivanju preparata Agrostemin–a na toksičnost").

AGROSTEMIN® je bezopasan za ljude, životinje (uključujući i pčele) i prirodnu sredinu;
ne zahteva posebne mere HTZ

Metode ispitivanja svojstava

A) Fizičke metode ispitivanja su sledeće:
  1. Granulometrijska analiza po standardu J.U.S. L.J.0.002 (1976).
  2. Metoda određivanja specifične zapremine
  3. Metoda određivanja vlažnosti (t 135ºC, vreme 90min.)
  4. Metoda određivanja sirovog pepela do konstantne težine (t 850ºC)
  5. Organoleptičke metode
B) Hemijske metode ispitivanja svojstava su sledeće:
  1. Određivanje pH vrednosti rastvora

  2. Metode ispitivanja dejstva temperature u intervalu od 4–120ºC na termostabilnost u zavisnosti od različitih pritisaka a preko biotestova za biljke

  3. Metode određivanja hemijskog sastava:
    • Metode određivanja jedinjenja iz grupe I:
      Triptofan: Anal. Chem. 35 (3) 389–398, (1963)
      Alantoin: L. Biol. Chem. 142, 839–853 (1942)
      Alantoinska kiselina: Zimerman A. Naturwissenschaften, 43, 399, (1956),
      Ostale amino kiseline iz alelopatskih jedinjenja grupe I na osnovu frakcione hromatografije i kisele hidrolize.
    • Metoda određivanja jedinjenja grupe II – masena spektrofotometrija
C) Metode ispitivanja bioloških svojstava

Biološka svojstva Agrostemina se određuju indirektno preko aktivacionih efekata na biljne vrste, a na osnovu fizioloških parametara (klijavost, energija klijanja, dužina biljaka, ukupna dužina korena, varijaciona širina, veličine koleoptile itd), biohemijskih parametara kvaliteta (sadržaj aminokiselina, RNK, DNK, itd.), a na bazi alelopatskih laboratorijskih uslova gajenja u strogo kontrolisanim uslovima.

 

Podaci o nameni

AGROSTEMIN® je preparat širokog spektra dejstva i služi za povećanje prinosa i kvaliteta proizvoda u poljoprivredi (ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, industrijske biljke, livade i pašnjaci) i šumarstvu.

Primarno je povećanje prinosa u proseku 10–15 %, kao i kvalitet proizvoda. Veći sadržaj proteina žitarica +2 %, veća digestija kod šećerne repe do 2 %, veći procenat ulja kod suncokreta +4 %, između ostalih parametara su bitni i eksprimiraju se pod dejstvom AGROSTEMIN®–a.

AGROSTEMIN® se primenjuje za folijarno tretiranje kao i za zaprašivanje semena. Primenjuje se, bez tehnoloških problema, zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja, đubrivima i ostalim sredstvima.

Pozitivno deluje na opšte zdravstveno stanje biljaka. Biljke bolje podnose nepovoljne spoljašnje faktore (suša, mraz, visoke temperature), a takođe poboljšava strukturu zemljišta, kao i povećanje sadržaja lako pristupačnog P2O5 u zemljištu.

Obzirom da su sirovine prirodnog porekla i da se primenjuje u relativno malim količinama, niti ima rezidualnih ostataka, niti zagađuje čovekovu okolinu.

Tabelarni prikaz povećanja prinosa po kulturama

Tabela 1
    Kultura   Povećanje     Kultura   Povećanje
blitva 1.600–2.800  kg/ha   luk beli 400–1.000  kg/ha
boranija 500–1.000  kg/ha   luk crni 2.000–3.000  kg/ha
breskva do 2.000  kg/ha   malina do 2.000  kg/ha
cvekla 1.500–3.000  kg/ha   mušmula do    800  kg/ha
detelina do   15 %   ovas 400–600  kg/ha
dunja do 1.200  kg/ha   paprika 2.000–3.500  kg/ha
duvan do   20 %   paradajz 15.000–20.000  kg/ha
grašak 1.000–2.000  kg/ha   pasulj 150–300  kg/ha
grožđe 2.000–8.800  kg/ha   peršun 700–1.200  kg/ha
jabuka do 3.000  kg/ha   pirinač 400–600  kg/ha
jagoda do 1.000  kg/ha   pšenica 400–600  kg/ha
ječam 400–600  kg/ha   raž 400–600  kg/ha
kajsija do   800  kg/ha   rotkvica 1.500–3.000  kg/ha
karfiol 2.000–3.000  kg/ha   salata 2.000–3.500  kg/ha
keleraba 2.500–3.200  kg/ha   soja 200–500  kg/ha
kelj 1.800–2.500  kg/ha   spanać 1.500–2.500  kg/ha
krastavac 9.000–11.000  kg/ha   suncokret 200–300  kg/ha
krompir 3.000–9.000  kg/ha   šargarepa 2.000–4.000  kg/ha
kruška do 3.000  kg/ha   šećerna repa 2.750–8.800  kg/ha
kukuruz 400–800  kg/ha   šljiva do 1.200  kg/ha
kupina do 1.000  kg/ha   trešnja do    800  kg/ha
kupus 3.000–6.000  kg/ha   višnja do    800  kg/ha
lubenica do   15 %   zob 400–600  kg/ha

Napomena:  Izraženo u procentima, efekat   AGROSTEMIN®–a na povećanje prinosa kreće se od 5% do 15% ( pa i više ), u zavisnosti od tretirane kulture i meteoroloških uslova.

Formulacije

"TEČNI" – koncentrovana, vodena suspenzija za tretiranje semena (FS), odnosno, folijarnu primenu (SC) u kanisterima od po 10 litara. Isporučuje se isključivo na zahtev i, po pravilu, koristi u centrima za industrijsku doradu semenske robe. Doziranje:

0,25 l          NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU

           odnosno, u slučaju folijarne primene:

0,25 l          ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM

                                
                                           (kako, kada i koliko – prema uputstvu za "zeleni")


"PROFI" –  prašak, vododisperzni za vlažno tretiranje semena (WS), odnosno, prašak kvašljiv za folijarnu primenu (WP). Koristi se u centrima za industrijsku doradu semenske robe, u količini od:

30 g          NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU

           odnosno, u slučaju folijarne primene:

30 g          ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM

                                
                                           (kako, kada i koliko – prema uputstvu za "profi")


"ZELENI" – prašak, kvašljiv za folijarnu primenu (WP), odnosno, prašivo za zaprašivanje semena (DS). Za doradu semena, u količini od:

300 g          NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU

          odnosno, u slučaju folijarne primene:

300 g         ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM
                    (kako, kada i koliko – prema uputstvu)


* planirana količina semena setvene kulture po hektaru

Priprema

Korišćenje vodenog rastvora

Priprema:

  • da bi razmutio tri čašice ( oko 100gr ) AGROSTEMIN®–a, potrebno je 1 do 2 litra vode;
  • u sračunatu količinu za pripremu rastvora hladne ili tople (do 60°C) vode sipaj planiranu količinu AGROSTEMIN®–a;
  • intenzivno mešaj 5 do 10 minuta (do razbijanja eventualno nastalih grumuljica).

Primena:

  • putem prskalice:

pripremljen koncentrovan rastvor rasporedi na ukupan broj punjenja prskalica, potreban da bi se pokrila površina pod kulturom za koju si rastvor pripremao.

  • za pripremu / doradu semena za setvu:

Upozorenje: samo za poljoprivrednike sa bogatim opštim iskustvom u primeni "mokre" tehnologije pripreme/dorade semena pred setvu; daje najbolje rezultate!
ravnomerno isprskaj odgovarajuću količinu semena ili, najbolje, ukoliko je moguće, potopi ga u koncetrovani i rashlađeni (!) rastvor;
po isteku 10–20 min, seme prosuši do mere koja omogućuje neometano sejanje;

Saveti:

  • ako je nedovoljno tečnosti, dodaj vode i naknadno dobro promešaj;
  • vlaženje obavi neposredno pred sejanje, odnosno, zasej pre nego krene klica;
  • vodi računa koje seme vlažiš, da tokom sejanja ne dođe do gnječenja.

Zaprašivanje semena

Primena:

  • zapraši seme onih kultura kod kojih nije dozvoljeno ili nije izvodljivo prskanje/potapanje u pripremi/doradi semena za setvu;
  • pred mešanje, seme mora da je suvo;
  • mešati sve dok se prah ravnomerno ne rasporedi po semenu.
  • daje najbolje rezultate;

Copyright © 2006-2009 AGROSTEMIN