OPŠTI PODACI
AGROSTEMIN® je pronalazak dr Danice Gajić
Proizvodi se po patentnom spisu br. 32749 Saveznog zavoda za patente SFRJ
Potvrdom kvaliteta od strane Autora tržištu je ponuđen proizvod standardne–proverene efikasnosti, a isticanjem potpisa dr Danice Gajić na svim svojim pakovanjima,
da je poznatog porekla i originalnog kvaliteta.
U sastav Agrostemina ulazi 39 raznih biljnih vrsta koje predstavljaju sirovine i početni materijal za proizvodnju. Što se tiče hemijske analize Agrostemina i aktivnih komponenti koje se prilikom analize kvaliteta kontrolišu, postoje dve glavne grupe alelopatskih jedinjenja biljnog porekla i to:
I grupa – Slobodne amino kiseline, organske kiseline i derivati organskih kiselina:
triptofan (C11H12N2O2), glutaminska kiselina (C5H9NO4), orcialanin (C10H13NO4) i druge amino kiseline, kao i organske kiseline i derivati organskih kiselina: alantoinska kiselina (C4H8N4O4), kordianin (C4H6N4O3), adenin (C5H5N5) itd.
II grupa – Inhibitori:
derivati ABA (apcisinske kiseline), zasićeni alifatični ugljovodonici i ciklični inhibitor (C8H29N3O7)
Sastav preparata:
("profi") |
Aktivni kompleks |
4,0% |
Nosač (neutralan) Mg2SiO4 |
96,0% |
|
Ukupno: |
100,0% |
|
Fizička, hemijska i biološka svojstva
Agrostemin se proizvodi u vidu sivo–belog praha, veličina čestice 100 % manjih od 80 mikrona (98 % čestica Agrostemina je do 20 mikrona a 2 % do 80 mikrona).
Specifična zapremina Agrostemina je 1,6 l/kg. Vlažnost se kreće u granicama do 2 % a sadržaj sirovog pepela je 92–93 %. Organoleptička svojstva Agrostemina su, da je bez mirisa i ukusa. Pošto je Agrostemin kompleks hemijskih alelopatskih jedinjenja tačka topljenja se ne može odrediti.
Vrednost pH rastvora je u granicama 5,8–6,5. Postojan je u sredinama pH vrednosti od 5,2–7,8. Agrostemina je termostabilan na temperaturama od 4–120ºC, a na pritisku od jedne do tri atmosfere, i ne menja svojstva.
Biološka svojstva Agrostemina izražavaju se preko efekata primene na biljke, u vidu povećanja prinosa i kvaliteta ratarskih, povrtarskih, voćarskih kultura, industrijskog bilja, kao i livada i pašnjaka. U principu deluje na biljke koje pripadaju alantoinskim vrstama. Spada u grupu alelopatina prirodnog porekla koji podstiču biljke da efikasno koriste raspoložive resurse u okruženju. Optimizacija osnovnih životnih procesa (disanje, asimilacija, fotosinteza itd.) u heterotrofnoj i autotrofnoj fazi ishrane biljke, ima za posledicu bolji rast, razviće i plodonošenje (broj i veličinu plodova).
U dozama koje se primenjuju u praksi potpuno je bezopasan po zdravlje ljudi (opširnije – "Izveštaj o ispitivanju preparata Agrostemin–a na toksičnost").
AGROSTEMIN® je bezopasan za ljude, životinje (uključujući i pčele) i prirodnu sredinu;
ne zahteva posebne mere HTZ
Metode ispitivanja svojstava
A) Fizičke metode ispitivanja su sledeće:
- Granulometrijska analiza po standardu J.U.S. L.J.0.002 (1976).
- Metoda određivanja specifične zapremine
- Metoda određivanja vlažnosti (t 135ºC, vreme 90min.)
- Metoda određivanja sirovog pepela do konstantne težine (t 850ºC)
- Organoleptičke metode
B) Hemijske metode ispitivanja svojstava su sledeće:
- Određivanje pH vrednosti rastvora
- Metode ispitivanja dejstva temperature u intervalu od 4–120ºC na termostabilnost u zavisnosti od različitih pritisaka a preko biotestova za biljke
- Metode određivanja hemijskog sastava:
- Metode određivanja jedinjenja iz grupe I:
Triptofan: Anal. Chem. 35 (3) 389–398, (1963)
Alantoin: L. Biol. Chem. 142, 839–853 (1942)
Alantoinska kiselina: Zimerman A. Naturwissenschaften, 43, 399, (1956),
Ostale amino kiseline iz alelopatskih jedinjenja grupe I na osnovu frakcione hromatografije i kisele hidrolize.
- Metoda određivanja jedinjenja grupe II – masena spektrofotometrija
C) Metode ispitivanja bioloških svojstava
Biološka svojstva Agrostemina se određuju indirektno preko aktivacionih efekata na biljne vrste, a na osnovu fizioloških parametara (klijavost, energija klijanja, dužina biljaka, ukupna dužina korena, varijaciona širina, veličine koleoptile itd), biohemijskih parametara kvaliteta (sadržaj aminokiselina, RNK, DNK, itd.), a na bazi alelopatskih laboratorijskih uslova gajenja u strogo kontrolisanim uslovima.
Podaci o nameni
AGROSTEMIN® je preparat širokog spektra dejstva i služi za povećanje prinosa i kvaliteta proizvoda u poljoprivredi (ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, industrijske biljke, livade i pašnjaci) i šumarstvu.
Primarno je povećanje prinosa u proseku 10–15 %, kao i kvalitet proizvoda. Veći sadržaj proteina žitarica +2 %, veća digestija kod šećerne repe do 2 %, veći procenat ulja kod suncokreta +4 %, između ostalih parametara su bitni i eksprimiraju se pod dejstvom AGROSTEMIN®–a.
AGROSTEMIN® se primenjuje za folijarno tretiranje kao i za zaprašivanje semena. Primenjuje se, bez tehnoloških problema, zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja, đubrivima i ostalim sredstvima.
Pozitivno deluje na opšte zdravstveno stanje biljaka. Biljke bolje podnose nepovoljne spoljašnje faktore (suša, mraz, visoke temperature), a takođe poboljšava strukturu zemljišta, kao i povećanje sadržaja lako pristupačnog P2O5 u zemljištu.
Obzirom da su sirovine prirodnog porekla i da se primenjuje u relativno malim količinama, niti ima rezidualnih ostataka, niti zagađuje čovekovu okolinu.
Tabela 1
Kultura |
Povećanje |
|
Kultura |
Povećanje |
blitva |
1.600–2.800 kg/ha |
|
luk beli |
400–1.000 kg/ha |
boranija |
500–1.000 kg/ha |
|
luk crni |
2.000–3.000 kg/ha |
breskva |
do 2.000 kg/ha |
|
malina |
do 2.000 kg/ha |
cvekla |
1.500–3.000 kg/ha |
|
mušmula |
do 800 kg/ha |
detelina |
do 15 % |
|
ovas |
400–600 kg/ha |
dunja |
do 1.200 kg/ha |
|
paprika |
2.000–3.500 kg/ha |
duvan |
do 20 % |
|
paradajz |
15.000–20.000 kg/ha |
grašak |
1.000–2.000 kg/ha |
|
pasulj |
150–300 kg/ha |
grožđe |
2.000–8.800 kg/ha |
|
peršun |
700–1.200 kg/ha |
jabuka |
do 3.000 kg/ha |
|
pirinač |
400–600 kg/ha |
jagoda |
do 1.000 kg/ha |
|
pšenica |
400–600 kg/ha |
ječam |
400–600 kg/ha |
|
raž |
400–600 kg/ha |
kajsija |
do 800 kg/ha |
|
rotkvica |
1.500–3.000 kg/ha |
karfiol |
2.000–3.000 kg/ha |
|
salata |
2.000–3.500 kg/ha |
keleraba |
2.500–3.200 kg/ha |
|
soja |
200–500 kg/ha |
kelj |
1.800–2.500 kg/ha |
|
spanać |
1.500–2.500 kg/ha |
krastavac |
9.000–11.000 kg/ha |
|
suncokret |
200–300 kg/ha |
krompir |
3.000–9.000 kg/ha |
|
šargarepa |
2.000–4.000 kg/ha |
kruška |
do 3.000 kg/ha |
|
šećerna repa |
2.750–8.800 kg/ha |
kukuruz |
400–800 kg/ha |
|
šljiva |
do 1.200 kg/ha |
kupina |
do 1.000 kg/ha |
|
trešnja |
do 800 kg/ha |
kupus |
3.000–6.000 kg/ha |
|
višnja |
do 800 kg/ha |
lubenica |
do 15 % |
|
zob |
400–600 kg/ha |
Napomena: Izraženo u procentima, efekat AGROSTEMIN®–a na povećanje prinosa kreće se od 5% do 15% ( pa i više ), u zavisnosti od tretirane kulture i meteoroloških uslova.
Formulacije
"TEČNI" – koncentrovana, vodena suspenzija za tretiranje semena (FS), odnosno, folijarnu primenu (SC) u kanisterima od po 10 litara. Isporučuje se isključivo na zahtev i, po pravilu, koristi u centrima za industrijsku doradu semenske robe. Doziranje:
0,25 l NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU
odnosno, u slučaju folijarne primene:
0,25 l ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM
(kako, kada i koliko – prema uputstvu za "zeleni")
"PROFI" – prašak, vododisperzni za vlažno tretiranje semena (WS), odnosno, prašak kvašljiv za folijarnu primenu (WP). Koristi se u centrima za industrijsku doradu semenske robe, u količini od:
30 g NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU
odnosno, u slučaju folijarne primene:
30 g ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM
(kako, kada i koliko – prema uputstvu za "profi")
"ZELENI" – prašak, kvašljiv za folijarnu primenu (WP), odnosno, prašivo za zaprašivanje semena (DS). Za doradu semena, u količini od:
300 g NA SETVENU JEDINICU PO HEKTARU
odnosno, u slučaju folijarne primene:
300 g ZA PRSKANJE 1. ha POD KULTUROM
(kako, kada i koliko – prema uputstvu)
* planirana količina semena setvene kulture po hektaru
Korišćenje vodenog rastvora
Priprema:
- da bi razmutio tri čašice ( oko 100gr ) AGROSTEMIN®–a, potrebno je 1 do 2 litra vode;
- u sračunatu količinu za pripremu rastvora hladne ili tople (do 60°C) vode sipaj planiranu količinu AGROSTEMIN®–a;
- intenzivno mešaj 5 do 10 minuta (do razbijanja eventualno nastalih grumuljica).
Primena:
pripremljen koncentrovan rastvor rasporedi na ukupan broj punjenja prskalica, potreban da bi se pokrila površina pod kulturom za koju si rastvor pripremao.
- za pripremu / doradu semena za setvu:
Upozorenje: samo za poljoprivrednike sa bogatim opštim iskustvom u primeni "mokre" tehnologije pripreme/dorade semena pred setvu; daje najbolje rezultate!
ravnomerno isprskaj odgovarajuću količinu semena ili, najbolje, ukoliko je moguće, potopi ga u koncetrovani i rashlađeni (!) rastvor;
po isteku 10–20 min, seme prosuši do mere koja omogućuje neometano sejanje;
Saveti:
- ako je nedovoljno tečnosti, dodaj vode i naknadno dobro promešaj;
- vlaženje obavi neposredno pred sejanje, odnosno, zasej pre nego krene klica;
- vodi računa koje seme vlažiš, da tokom sejanja ne dođe do gnječenja.
Zaprašivanje semena
Primena:
-
zapraši seme onih kultura kod kojih nije dozvoljeno ili nije izvodljivo prskanje/potapanje u pripremi/doradi semena za setvu;
-
pred mešanje, seme mora da je suvo;
-
mešati sve dok se prah ravnomerno ne rasporedi po semenu.
-
daje najbolje rezultate;
|